Boktips och Microsoft E-learning

Gårdagens lektion blev inställd så LektionsBloggen återkommer kring den 4 augusti. Men jag tänkte bjuda på ett boktips istället, trots att jag inte själv är innehavare av boken. En klasskompis har köpt och visade mig boken "Head First C#" från O'Reilly. I utbildningens första C#-kurs hade vi denna bok från O'Reilly och därefter har jag även köpt denna och denna. Och de är verkligen bra! Men deras serie böcker med rubriken "Head First" verkar verkligen vara något alldeles extra.

  Till skillnad från tidigare nämnda böcker är den här boken inte ett ganska torrt referensverk utan snarare en bok med ett extremt pedagogiskt upplägg som verkligen går ut på att läsaren ska lära sig programmering och några sidor i början av boken går igenom smarta tips för studieteknik med mera. Dessutom är boken fylld av övningsuppgifter, korsord och roliga labbar (i den sista gör man en kopia av klassiska spelet Space Invaders[!]). Ett citat ur boken som jag verkligen gillar:

The more you understand, the less you have to memorize.

Exakt sån inställning behövs av någon(person)/något(bok) som ska lära ut. Det är synd att vi inte har denna bok som kursbok, då utbildningen brister en hel del i pedagogiskt upplägg... Blir förstås lite sugen på att köpa den själv, men jag får se. Värt att notera är att Head First-serien även innehåller en mängd andra böcker, bland andra hittade jag en om mjukvaruutveckling i allmänhet som verkar otroligt intressant. Se hela listan på Head First-böcker här.

Ja, för visst kan programmeringsböcker i allmänhet fungera minst lika bra som ett sömnpiller. Igår när jag blev trött på allt läsande kom jag på att jag återigen skulle ge mig på de där Microsoft E-learning-kurserna vi fått tillgång till via skolan. De är ganska bra och det blir lite mer aktivt att sitta och klicka, göra lite små tester och så. Dessutom innehåller de labbar som man genomför genom att via webbläsaren ansluta till en dator där startläget för labben finns. Det gör att labbarna blir lite sega att använda och dessutom lyckas jag trots instruktioner inte ställa om tangentbordsinställningarna så man får trixa lite för att hitta alla specialtecken som behövs i programmeringen; <>;(){}= etc. Så en del av skärmen fick avdelas till ett litet fönster med bild på amerikansk tangentbordslayout som man kan få fram här. (funkar dock endast i IE...) Håll musen över shifttangenten i bilden för att se fler teckens positioner. Men detta krångel till trots lärde jag mig en hel del på WinForms-labben jag gjorde igår kväll... Ska nog ta och göra en till nu.

No comments :

Post a Comment