Lektionsbloggen: Gratis E-learning från Microsoft och InnerWorkings

Hela denna vecka handlar utbildningen om WPF - Windows Presentation Foundation. Istället för att blogga om detta tänkte jag tipsa om att Microsoft E-learning erbjuder en gratis elearning-introduktion om WPF på www.microsoftelearning.com. Så här hittar du den:

 • Logga in med ditt Windows Live ID.
 • Klicka på "My Learning" i vänstermenyn".
 • Du kommer nu till en sida med lite annorlunda layout än tidigare. I högerspalten listas "Gratisprodukter", efter några poster finns länken "Visa alla...". Klicka på den.
 • Scrolla ner till "Collection 6261: Developing Rich Experiences using Microsoft .NET Framework 3.5 & Visual Studio 2008". Välj den.
 • På nästa sida listas tre kurser ("Clinics"). Den i mitten handlar om WPF. Klicka på den.
 • Kryssa i kryssrutan uppe till höger och klicka på knappen "Aktivera kostnadsfritt innehåll". Observera att du kommer ha tillgång till kursen i max ett år från att du aktiverar den.
 • Nu kommer du till kursens sida och du kan köra igång.

Microsoft Elearning-kurserna är lite småsega och det är ganska mycket att läsa. Men jag tycker ändå de är ett bra avbrott till att läsa i boken och de innehåller bra exempel och ganska roliga labbar (även om de också är lite sega, då man måste ansluta via webbläsaren till en labbdator nånstans hos Microsoft). Igår hade jag dock problem med diverse felmeddelanden som dök upp, men jag hoppas att det ska vara löst till nu. Kolla även in de andra gratiskurserna som finns här, t.ex. finns det en om Asp.NET AJAX.

En betydligt bättre labbmiljö erbjuder utbildningsföretaget InnerWorkings, nämligen din egen dator med Visual Studio etc. Även de erbjuder ett antal gratiskurser, bland annat om C# och Linq. Om du går till www.innerworkings.com så hittar du gratiskurserna så här:

 • Klicka på "Trial" i huvudmenyn till höger.
 • Fyll i formuläret för att skapa dig ett konto och välj sedan en av de gratis trial-kurserna. (Det kan verka som att man bara får välja en, men du kan återvända till denna sida senare, välja länken "simply sign-in" och välja ytterligare en av kurserna.)
 • Följ sedan instruktionerna. Du kommer att få ladda hem ett program som körs lokalt på din dator där kursen verkar. Dessutom installeras en Visual Studio Add-On som gör att du under labbarna har tillgång till ett fönster inne i Visual Studio med instruktioner(!).
 • Dessutom kan du logga in via www.innerworkings.com/promotions för ytterligare ett antal gratiskurser om Linq, WPF och AJAX. Du kommer först till WPF-sidan (just nu), välj bland de andra i rutan "Current Promotions". När du valt, klicka på den orange "Register Now"-rutan. Här kan du återigen välja "Simply sign-in" om du redan skapat ditt konto och därefter ladda ner kursen. Den här sidan lär det säker finnas anledning att återkomma till då och då för att se om de erbjuder nya kurser gratis. Jag kollade vad en kurs kostar om man vill betala, kommer inte ihåg vilken nu, och priset var $29.99 vilket jag tyckte var lite väl saftigt...

Jag gjorde Linq-kursen igår och det var verkligen kul. Jättebra småövningar att komplettera utbildningen med och kul labbmiljö där man får ett påbörjat projekt med ett avgränsat antal metoder som ska implementeras. När man är klar kan man dels få koden "rättad" av en "code checking enginge" och dessutom kan man öppna upp en facit-version av hela lösningen för att se hur de har tänkt sig att man ska skriva koden (den automatiska rättningen ger rätt även om man inte gjort exakt som facit-lösningen så det kan verkligen vara värt att kika på den!).

No comments :

Post a Comment